2009
12.08
Каменна минерална вата - GEOLAN

GEOLAN решения в отклик на повишения интерес към топло- и звукоизолиращите продукти

от каменна вата, предпочитане

за влагане в плоски покриви и вентилирани фасади

 Групата ФИБРАН утрои своя капацитет за производството на изделия от каменна вата. Новите производствени мощности позволяват на компанията да предложи на своите клиенти и обновен асортимент. Новите продукти успешно задоволяват изискванията в инвестиционните проекти за полагане на каменни вати както с по-високи якостни характеристики (GEOLAN BP50, GEOLAN BP70), така и с по-големи дебелини (200mm).
През Септември 2001г. компанията ФИБРАН, вече утвърдено име на производител на топлоизолационни плоскости от XPS на европейските пазари, започна и производсвото на каменна вата за топлоизолация, звукоизолация и пожарозащита. Първият производствен комплекс за продукти от каменна вата е с капацитет 30 000 тона годишно. В началото на 2008 година в завода е пусната в експлоатация и новата производствена линия с двоен капацитет. Това даде възможност да се обогати продуктовата гама. Основно се произвеждат твърди плочи от минерална /каменна/ вата с плътност от 30kg/m3 до 200kg/m3 и дебелина от 20 до 200mm и изолационни рула с плътност от 40kg/m3 до 50kg/m3 и дебелина от 50 до 100mm, с и без покритие, и търговско наименование ГЕОЛАН (GEOLAN).
Продуктите GEOLAN отговарят на изискванията на европейския стандарт EN 13162.
GEOLAN – влакната на каменна вата имат тест за биоразградимост съгласно Директива 67/548/EEC
GEOLAN – продуктите от каменна вата са сертифицирани съгласно Европейска Директива 89/106 и са в съотетствие с Европейски Стандарт EN 13162 и притежават "CE" маркировка (Декларация за съответствие GEOLAN).
Всички компании от групата на ФИБРАН притежават сертификат ISO 9001 за управление на качеството.

ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ:

За подобряване на енергийна ефективност в сградите е важно да се изберат подходящи топлоизолационни материали. Коефициента на топлопроводимост λ е важен фактор. По-ниска стойност на λ означава, че топлoизолационната способност на материала за топлоизолация е по-добра. Минералната каменна вата GEOLAN води до намаляване на загубите на топлина, което има положително въздействие върху енергийната ефективност. Важно е ватите да се прилагат по начин, по който да се избегне кондензация на водни пари в топлоизолационния слой, тъй като това влошава качеството на каменната вата.

ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ:

Звукът е резултат от вибрациите на частици в еластичната среда. За да се осигури тиха и релаксираща атмосфера, е необходимо да изберете минералната каменна вата, която е защитата ви от въздушен и ударен шум. Колкото по-високо е звукопоглъщането, толкова по-добра е звукоизолацията. Еластичността и звукоизолационните свойства на GEOLAN каменна вата ще осигурят най-високо ниво на изпълнение на конкретните изискавания за звукопоглъщане.

ПРОТИВОПОЖАРНА ЗАЩИТА:

GEOLAN – минерална каменна вата не е горима (клас А1 по EN 13501-1), което я прави идеална за противопожарна защита. Топлоизолационните свойства на изолационните материали се използват и в случай на пожар, и когато материалът ще бъде обект на повишени експлоатационни температури. Ето защо, е важно да се изберат пожароустойчиви топлоизолационни материали. GEOLAN продуктите са най-добрия избор на негоримост клас А1, с висока температура на топене над 750° C до 1000° C.
Продуктите GEOLAN отговарят на изискванията за топлоизолация в нови и съществуващи сгради, за топлоизолация с промишлени приложения (топлопроводи, химически заводи, рафинерии и сградни инсталации), както и продукти за други специфични приложения (сандвичпанели, домакински електроуреди, акустични бариери, противопожарни врати, автомобилостроене, корабостроене, слънчеви панели и т.н.). Плочите GEOLAN могат да се произведат с разнообразно покритие от алуминиево фолио, стъклен воал (черен или бял) и крафт хартия.
Произвежданата от ФИБРАН Гърция минералната каменна вата GEOLAN е продукт с отлична комбинация от топлинни, звукоизолационни и пожароизолационни свойства.

Приложение за топлоизолация в жилищни и обществени сгради:

 • ПЛОСКИ ПОКРИВИ
 • ВЪНШНИ ФАСАДНИ СТЕНИ
 • ИЗОЛАЦИЯ НА МЕЖДУЕТАЖНИ ПЛОЧИ И ПОДЗЕМНИ ГАРАЖИ
 • ВЪТРЕШНИ ПРЕГРАДНИ СТЕНИ

 Приложения на каменната вата GEOLAN

Приложение за топлоизолация в промишлени сгради и съоръжения:

 • ПРОМИШЛЕНА ИЗОЛАЦИЯ
 • ТОПЛОПРОВОДИ
 • ПЛОСКИ ПОКРИВИ
 • ИЗОЛАЦИЯ НА МЕЖДУЕТАЖНИ ПЛОЧИ И ПОДЗЕМНИ ГАРАЖИ И СКЛАДОВЕ

 Приложения на каменната вата GEOLAN

 

Специфични приложения: 

 • САНДВИЧПАНЕЛИ
 • ДОМАКИНСКИ ЕЛЕКТРОУРЕДИ
 • КОМИНИ
 • ПРОТИВОПОЖАРНИ ВРАТИ

ПРЕДИМСТВА на плочите GEOLAN:

 • устойчивост на влага, паропропускливост;
 • стабилност на размерите устойчивост на стареене и разпадане, механична якост;
 • устойчивост на микроорганизми, насекоми и гризачи;
 • устойчивост на химични вещества;
 • химически инертни и напълно рециклируеми с екологичен производствен процес;
 • бърза логистика и мобилност на доставките;
 • възможност за производство на плочите от каменна вата със специфични за проекта размери и дебелини.

Вентилирана фасада с GEOLAN

 Вентилирана фасада с каменна вата GEOLAN

  Гранитогресни плочи Външна обшивка на вентилираната фасада
  Лепило за гранитогрес Носеща конструкция на обшивката  
  Армирана циментова замазка за защита /мин. 4 cm/ Въздушен слой  
  Геотекстил 200gr GEOLAN минерална каменна вата 8-10cm /с покритие воал/  
  Втори слой хидроизолация Стоманобетонeн борд  
  Първи слой хидроизолация Битумен грунд  
  Битумен грунд Първи слой хидроизолация  
  Армирана циментова замазка с наклон 2-3 % /мин. 4 cm/ Втори слой хидроизолация  
  Разделителен слой PEфолио FIBRAN XPS RF (6 cm)  
  FIBRAN XPS RF (10 cm) Лепило за гранитогрес  
  Пароизолационен слой Гранитогресни плочи  
  Стоманобетонна плоча    

A

B

 

22 comments so far

Add Your Comment
 1. Здравейте!

  Търся вата за направата на костюм. Трябва да е максимално лека, нормално мека и да възвръща формата си. Не разбирам от такива материали и за това питам ако можете да ми кажете каква точно трябва да е ватата.

 2. Доста необичайно питане, трябва да призная и след като се запознах с конкретния случай по-обстойно ще се наложи да Ви разочаровам. Леките вати, които предлагаме няма да Ви свършат работа в никакъв случай, поради факта че те запазват обема си, но ако върху тях не се упражнява постоянно физическо въздействие. Тежките вати имат търсената от Вас стабилност на размерите, но ще се наложи да понесете огромна тежест. По-скоро на Вас ви трябва материал подобен на т.нар. дунапрен.

 3. Здравейте, занимавам се с топлоизолации(предимно от въже), на места с труден достъп.Имам няколко обекта изпълнени с каменна вата и с радост мога да твърдя, че се справихме отлично спазвайки технологията.Успяхме да отвесираме и нивелираме плоскостите без проблеми(въпреки тежеста), нанесохме първия слой шпакловка без мрежа след технологичното време ще започнем и полагането на мрежата.Естествено след тези операции ще нанесем и “втора ръка ” шпакловка, грунд и силиконова мазилка.Обектите се намират на 18-ти и 21етаж(последен).

 4. Поздравления! На Вас и на находчивия човек, който е избрал точно този тип изолация. Несъмнено топлоизолирането с фасадна каменна вата е един от най-добрите възможни варианти за изпълнение на контактна фасада. С удоволствие ще публикуваме и снимки, ако са налични и ни изпратите на обекта.
  Фибран България АД предлага специализиран продукт за подобни приложения – GEOLAN B021. Продукта е сертифициран и е минал всички необходими тестове за проверка годността му при полагане на контактни фасади.
  За връзка с изпълнителя може да ни потърсите и с удоволствие ще Ви свържем!

 5. Здравейте, искам да си направя изолация на таваните и стените на къщата ми с каменна вата /не стъклена/. Искам да попитам има ли разлика между минерална и каменна вата?

 6. Минералите са природни продукти – химични елементи и съединения, които се характеризират с постоянен химичен състав, структура и физични свойства, образуват се при определени физико-химични условия в резултат на разнообразни геоложки процеси, протичали в земната кора през различни етапи от найното развитие. Минералите са съставните части на скалите и рудите, но образуват и собствени находища (https://bg.wikipedia.org). В тоя ред на мисли и каменната, и стъклената са минерални вати.

  Каменната вата – GEOLAN, е неорганичен материал, който се използва за топлоизолация. Минералната вата се произвежда, като чрез специална технология се разтапя вулканична скала и други примеси при температура от около 1600°C. От получената маса се изтегля нишка, най-често с дебелина 6-10 μm. Тя може да се импрегнира със специални минерални масла, които я правят хидрофобна и позволяват поетата вода да се изпарява и материалът да възстановява първоначалните си изолационни качества. Плътност от 30 до 200kg/m3.

  Стъклената вата се произвежда чрез процес, който представлява издухване на стъклени фибри през бързо въртящ се барабан. Стъклената вата се прави от естествен пясък, към който се добавя рециклирано стъкло и топилка. Материалът се разтапя при 1100oC в електрическа пещ. Фибрите се образуват чрез центруфугиране през въртящи се дискове. Фиберизацията е пълна. Прибавят се лепилни съставки и други характерни елементи, след което ватата се пресова и се навива на ролки. Накрая се пакетира. Плътност от 11 до 25kg/m3.

  Отделен е въпросът коя вата е по-подходящо да използвате за топлоизолация във вашия конкретен случай. Трябва да се отчетат различните топло-технически и механични свойства на отделните видове вати и да се съпоставят с вашите възможности и желания. Само така можем да постигем оптимален задоволителен вариант. С тази задача нашият технически и търговски отдел с удоволствие ще Ви помогне.

 7. Здрасти,

  да питам и аз нещо. Трябва ли да се слага паронепропускливо фолио под Минералнта вата. Става дума за изолзация на скатен дървен покрив, изпълнен с керемиди на Брамак и влагозащитно покритие Bramac Eco под керемидите. Идеята е да сложа вата между ребрата от долната страна на покрива.

  Поздрави

 8. Задължително се полага паронепропускливо фолио под ватата, независимо къде е ватата – между или под ребрата.

  Успех!

 9. Предполгам се слага за да се избегне конденза, който може да се образува над ватата.
  Така ли е. Ако парите не излизат през покрива от къде ще излязат? При положение, че дадена къща е добре изолирана, примерно с 8 см ЕPS е с пет камерна дограма и няма вентилационна система.

 10. Здравейте! Искаме да изолираме последната /покривната/ плоча на къщата си. Бихте ли ни посъветвали каква вата /дебелина и плътност/ да си закупим?
  Къщата ни е на 2 етажа. Посъветваха ни да наредим вата върху плочата и отгоре да я покрием с черен найлон. По този начин ще запазим ли топлината във втория етаж през зимата и ще бъде ли по-хладен през лятото?

 11. Благодаря за зададения въпрос. Върху плочата на последния етаж може да поставите каменна вата FIBRANgeo с плътност от 30 до 75kg/m3 (дебелина 100mm), която е добре да покриете с дървена подова конструкция. Може да поставите под замазка: каменна вата FIBRANgeo с плътност от 120 до 175kg/m3 или екструдиран полистирен FIBRANxps 300-L (дебелина 100mm). Тези варианти осигуряват проходимост на пода. Може да поставите каменна вата FIBRANgeo с плътност от 30 до 75kg/m3 (с покритие Алуминиево фолио или стъклофибърен воал) между дървените греди на покрива и така ще избегнете намаляването на етажната височина на таванското помещение. Информация за продуктите може да откриете на http://www.fibran.bg

 12. Здравейте. Каменната вата B-570-AX подходяща ли е за изолация на горивна камера/камина?
  Благодаря за вниманието!

 13. Определено каменна вата FIBRANgeo B-570 е подходяща за изолация на горивната камера при камини. Означениета AX и AL показват допълнителното каширане на бордовете каменна вата, като AX е алуминиево фолио и крафт хартия, а AL е чисто алуминево фолио. С оглед температурите, които се развиват при подобно приложение, аз бих предложил да използвате вата с кашировка от чисто алуминиево фолио – AL.

 14. Здравейте,
  Искам да закупя каменна минерална вата -Geolan B-051 или Geolan B-571 /незнам коя е по-подходяща/ за вентилируема фасада с максимална плътност-/кг./куб.м./ и дебелина от 50 мм. с ниско показание на ландда, като имам площ на фасадата от 200 кв.м.Моля, посочете ми адреса на склада.
  с поздрав: Христо

 15. Г-н Кацаров,

  Адресът на нашия склад в София е ул. “Околовръстен път” № 33.
  Но искам преди да се запътите към нас да направя едно уточнение – за вентилируема фасада бих Ви препоръчал да използвате вата FIBRANgeo B-570-YM. Това е вата с плътност 75 кг/м3, каширана с черен стъклофибърен воал. Препоръчвам Ви я поради няколко причини: 1. Не Ви е нужна вата с такава висока плътност по вентилируема фасада, за каквато Вие питате; 2. Препоръчаната от мене вата е с най-добри стойности на ламда коефицента – 0.033 W/mK; 3. Тази вата е с най-добри звукоизолационни свойства; 4. Пожароустойчивост разбира се, клас А. Воала е за предпочитане заради специфичното закрепване на ватата при вентилируели фасади и предотвратява разпрашаване на плочите.
  Надявам се да съм Ви помогнал с тези няколко кратки препоръки!

 16. Здравейте госпожо Костадинова,

  Благодарим за въпроса.

  Това са възможностите:

  TERMOROOF ВИДОВЕ

  TERMOROOF ТИП 315 e за керемиди TECHNOCIM и BRAMAC
  • дебелина на плочите 30 mm, размери 1200/625/30mm
  •12 броя плочи в пакет
  •9.00 m2 в един пакет
  •Якост на огъване 300kPa, Якост на натиск 125кPa

  TERMOROOF ТИП 355 e за керемиди TONDACH и МЛАДОСТ
  •дебелина на плочите 30 mm , размери 1200/710/30mm
  •12 броя плочи в пакет
  •10,224 m2 в един пакет
  •Якост на огъване 300kPa, Якост на натиск 125кPa

  Означението на тип 315 и тип 355 съответства на разстоянието между летвите, необходимо за закрепване на избраните керемиди.

 17. Добър ден.Закупих FIBRANgeo B-050 5 см ,който ще наредя на пода на таванското помещение ,което за момента е необитаемо(подът ще е дюшеме в последствие).Целта ми е да изолирам долният етаж на който живея.Въпросът ми е :От двете страни на каменната вата (бетонна плоча – вата и вата – въздушно пространство),трябва ли да полагам някакви други изолиращи материали?
  Поздрави

 18. Здравейте,

  Във вашия случай най-удачно ще бъде под каменната ватата, от страната на бетона, да се положи пароизолационна мембрана FIBRANskin BARRIER, а над каменната вата, от страната на въздуха, да се положи пародифузна мембрана FIBRANskin SEAL. По този начин се възпрепятства появата на влага и образуването на конденз в топлоизолацията, и се гарантира пълната функционалност на цялата система.

 19. Здравейте,
  видях че завода е в Русе имате ли фирмен магазин или складова база в Русе?

 20. Здравейте,
  Едно уточнение – заводът за XPS ни е в Русе, а този за вата е в Серес, Гърция.
  А относно това къде може да намерите нашите продукти – ние работим преференциално през дистрибуторска мрежа, а не със собствени търговски обекти и затова нямаме фирмени магазини. Във почти всеки по-голям строителне склад може да откриете продукти на ФИБРАН.

 21. Здравейте,
  Трябва ми топлоизолационен материал с много висока твърдост . Дайте предложение?

 22. Здравейте, плътността на ватата обикновенно не е от най-важните и следени характеристики. Ако ни кажете да какво приложение Ви трябва и дебелина на продукта, можем да Ви дадем предложени за продукт.